Jak przygotować lokal do deratyzacji?
Wszystkie pomieszczenia związane z produkcją żywności czy też jej przechowywaniem oraz magazynowaniem są narażone na pojawienie się rożnego rodzaju gryzoni. Można powiedzieć, że to nieuniknione, ponieważ zwierzęta te chcą za wszelką cenę znaleźć pożywienie dla siebie.
Problem jest jednak wtedy, gdy szkodniki takie zalęgną się w takim pomieszczeniu albo jego okolicy. Bardzo trudno jest pozbyć się ich na własną rękę. Często jest to wręcz niemożliwe. Właśnie w takich przypadkach należy wykonać zabieg nazywający się deratyzacją. Jednak czym ona w ogóle jest? Jakie są metody deratyzacji? I jak przygotować lokal do przebiegu takiego procesu? Właśnie tym tematem postanowiliśmy się zająć w naszym dzisiejszym artykule!
Deratyzacja – czym w ogóle jest?
Zacznijmy jednak od tego, czym tak naprawdę jest deratyzacja. Wielu osobom kojarzy się ona z jedynie ze zwalczaniem szczurów i myszy. Trzeba szczerze sobie powiedzieć, że faktycznie są to jedni z popularniejszych i niechcianych gości w naszych domach, ale także firmach czy lokalach. Jednak nie jedyni. Dlatego mówiąc o deratyzacji mamy na myśli zwalczanie - za pomocą środków chemicznych, fizycznych lub biologicznych - wszelkich szkodliwych gryzoni. Odnosi się ona również do procesu walki z kunami, kretami i nornicami. Jest więc pojęciem dość szerokim i tak powinniśmy na nią patrzeć. Warto także zaznaczyć, że deratyzacja z jednej strony ma za zadanie usunięcie takich szkodników, jeśli te się pojawią, ale z drugiej strony ma również spowodować, aby gryzonie nie wróciły do miejsca, z którego zostają usunięte. Dlaczego deratyzacja jest potrzeba? Po pierwsze, bez niej doszłoby do namnożenia się gryzoni do niewyobrażalnych wręcz liczb, są one bowiem bardzo płodne, wykazują odporność na niekorzystne warunki, są inteligentne i tak naprawdę potrzebują bardzo niewiele, aby przeżyć. Jeśli do tego wszystkiego dodamy fakt, że koło ludzi mają pod dostatkiem pożywienia i ciepło, czyli idealne warunki do życia, to nic dziwnego, że rozmnażają się błyskawicznie i potrafią mocno utrudnić funkcjonowanie. Po drugie, deratyzacja jest wymagana prawnie i zgodnie z przepisami powinna odbywać się co najmniej dwa razy do roku.
Jak powinniśmy przygotować lokal do deratyzacji?
Przejdźmy teraz do naszego głównego tematu, czyli tego jak przygotować lokal do deratyzacji. Otóż, aby to sprecyzować musimy wyjaśnić jakie formy przybierać może deratyzacja i jak przebiega. Pierwszą sprawę już lekko poruszyliśmy - deratyzacja ma różne formy, ale jeśli chodzi o lokale, to stosowane są najczęściej metody chemiczne oraz fizyczne. Na czym one polegają? Metoda chemiczna to, jak pewnie wszyscy dobrze rozumiemy, tępienie gryzoni za pomocą związków chemicznych, między innymi takich jak rodentycydy ostre oraz antykoagulanty. Związki takie zawarte w trutkach pokarmowych powodują, że gryzoń po ich spożyciu umiera. Ważne jest jednak, aby dobrać właściwy preparat i umiejętnie go zastosować. Metody fizyczne natomiast polegają na zastosowaniu różnego rodzaju pułapek, które pozwalają na złapanie szkodnika i unieszkodliwienie go w humanitarny sposób. Te dwie metody często stosuje się równocześnie, ponieważ są wtedy najbardziej efektywne. Jednak bardzo istotna jest tutaj odpowiednia identyfikacja tego, z jakiego rodzaju gryzoniem mamy do czynienia, ponieważ źle dobrane trutki albo pułapki najzwyczajniej w świecie nie zadziałają. Sama deratyzacja rozpoczyna się od zabezpieczenia lokalu, czyli od namierzenia i likwidacji wszystkich potencjalnych miejsc, którymi szkodniki mogą dostać się do środka.
Już te elementy pokazują nam, jak odpowiednio przygotować lokal do deratyzacji. Ważne, aby specjalista od tego zabiegu mógł zobaczyć, jak na co dzień wygląda dany lokal. Wtedy będzie mógł zauważyć, gdzie potencjalnie mogą gryzonie do niego wchodzić, ale także rozpoznać, jaki rodzaj gryzoni jest w danym przypadku zagrożeniem. Do tego warto w miejscach, gdzie będą wystawione pułapki i trutki, odpowiednio je oznaczyć i poinformować o tym wszystkie osoby, które lokal użytkują. Ważne, aby zwierzęta i dzieci nie miały dostępu do tego typu miejsc. Istotne jest także, aby w lokalu, gdzie będą wystawione wabiki, nie przechowywać żywności, szczególnie takiej, która nie może być zabezpieczona. Jednak wszystkie precyzyjne ustalenia i sugestie poda specjalista przeprowadzający deratyzację. Warto stosować się do jego wskazówek, bo wtedy cały proces będzie skuteczny i szybki.